Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το σύνδρομο της είδησης

     Η τρέλα των Ελλήνων κρέμεται από μανταλάκια. Σε άλλους λαούς η τρέλα κρέμεται από μεταφυσικές αγωνίες, από τον Καντ ή τον Βούδα, από το αν θα καταργηθούν οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ή από το αν θα καταργηθούν τα μονά-ζυγά μέσου βεληνεκούς.
     Στην Ελλάδα, η τρέλα ξεκινάει απ' αλλού.
     Όποιος δει τον καθημερινό Τύπο, κρεμασμένο με μανταλάκια, κάθε μέρα, έξω απ' τα περίπτερα, θα με καταλάβει. Δεν χρειάζεται να δει τίποτε άλλο. Έχει μπροστά του το πανόραμα της ελληνικής σχιζοφρένειας.

     Στην Ελλάδα η σχιζοφρένεια δεν θεραπεύεται.
     Εκδίδεται.
     Ας πάρουμε το πρόχειρο δείγμα μιας απλής καθημερινής είδησης, ξεκινώντας απ' το πρες-ρουμ, όπου, ως γνωστόν, γεννιέται συχνά, ή πεθαίναι, ακόμα συχνότερα, μία είδηση:
(Α) Η Είδηση:
     Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουμπάτης, εδήλωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής και ο Αμερικανός ομόλογός του μονόγραψαν συμφωνία για τις βάσεις. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Έχουν ήδη συλληφθεί δώδεκα ύποπτοι ποντικοί και ανακρίνονται από τα αρμόδια όργανα της Γενικής Ασφάλειας".
     Σε ερώτηση αν το "Ποντίκι" είχε καμία σχέση με τη διαρροή και αυτής της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: "Ουδέν σχόλιον".
(Β) Οι Εκδοχές της Είδησης:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΥΚΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
 ΓΥΡΩ ΑΠ' ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ
(Υπότιτλος:)
ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗς 17 ΝΟΕΜΒΡΗ;
     Ποντικός, ο οποίος δεν θέλησε ν' αποκαλύψει το όνομά του, τηλεφώνησε χτες αργά στην εφημερίδα μας και ισχυρίστηκε ότι ανήκει στη "17 Νοέμβρη" και ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη για το φάγωμα της συμφωνίας. "Πείναγα και την έφαγα!" εδήλωσε ο ανώνυμος ποντικός στην τηλεφωνήτρια της εφημερίδας μας.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ
 Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ...
     Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στον Λευκό Οίκο το φάγωμα της συμφωνίας για τις βάσεις, από τον μυστηριώδη ποντικό του Υπουργείου Εξωτερικών.
     Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή μας, στην Ουάσιγκτων, ο πρόεδρος Ρήγκαν μελατά λόγω του ποντικού την ανατροπή της αναλογίας 7 προς 10, πράγμα που σημαίνει ότι το Δημόσιο Ελληνικό Χρέος θα ανέβει κατά 18%, το ισοζύγιο πληρωμών θα αυξηθεί κατά 23% και ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει το 28%.
     Πηγή του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να τηρηθεί ανώνυμη, εδήλωσε: "Μπορεί εσείς να έχετε ποντικούς, αλλά εμείς σε κάτι τέτοια είμαστε γάτες..."
ΑΥΡΙΑΝΗ
ΜΕΝΙΟΣ: ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
 ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
     Έξω φρενών ήταν χτές ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μένιος Κουτ6σόγιωργας με τη νέα απροκάλυπτη επέμβαση της "Νέας Δημοκρατίας" στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
"Είναι φανερό ότι αυτή η ιστορία του ποντικού είναι δουλειά του Μητσοτάκη", δήλωσε ορθά-κοφτά ο Μένιος σε συντάκτη μας. "Για μισό αιώνα οι αρουραίοι της Δεξιάς αλώνιζαν μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Ας το πάρουν όμως απόφαση ότι μπήκαν πια οριστικά στη χρονο-φάκα της Ιστορίας..."
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 3%
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ 
ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ...
     Έληξε χτές η 70ή πλατιά ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
     Στην ολομέλεια ο σύντροφος Βλαντιμίρ Πέτσνικωφ ανακοίνωσε ότι χάρη στη φετινή εξόρμηση των Σοβιετικών αγροτών αυξήθηκε η παραγωγή του σοβιετικού σιταριού κατά 3%
     "Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, μετά τον πόλεμο, ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στη χώρα μας", δήλωσε ο σύντροφος Πέτσνικωφ. "Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς την κρίση που περνάει ο αμερικανικός καπιταλισμός στις μέρες μας".
     (Στη 12 σελίδα: Με αφορμή την υπόθεση του ποντικού στο Υπουργείο Εξωτερικών: Πώς εξολοθρεύτηκαν όλοι οι αρουραίοι στη Σοβιετική Ένωση, στη μεγάλη εκστρατεία του 1932).
ΤΑ ΝΕΑ
Ο ΨΗΛΟΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ 
ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
     Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των 18 πολιτικών συντακτών της εφημερίδας μας, ο ποντικός, ο οποίος έφαγε τη συμφωνία για τις βάσεις, ξεκίνησε από μία φάκα της οδού Ρηγίλλης.
     "Έχουμε στα χέρια μας πλήρη στοιχεία της φάκας και πλήρη στοιχεία του ποντικού", δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Αρκουδέας σ' έναν από τους 18 πολιτκούς μας συντάκτες. "Έχουμε επίσης και πλήρες σχεδιάγραμμα της διαδρομής που ακολούθησε: Ξεκίνησε από τη Ρηγίλλης, έκοψε από Νεοφύτου Βάμβα και μπήκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών δοκίμαζε το σμόκιν του για να πάει στη δεξίωση της Πρεσβείας του Θιβέτ. Έχουμε και σχεδιάγραμμα του σμόκιν!"
     Σύμφωνα με πληροφορίες των 18 πολιτικών μας συντακτών, η εντολή στον ποντικό δόθηκε απ' τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε: "Βρες τα χαρτιά και φά'τα. Σου μιλάω σαν ποντικός σε ποντικό..."
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Η "ΜΙΣ" ΚΑΙ Ο ΜΥΣ...
ΝΕΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ
     Η "Μις Ελλάς" του 1979, την οποία ως γνωστόν είχε εκλέξει η εφημερίδα μας, ήταν αυτή που είδε πρώτη τον ποντικό - την ώρα ακριβώς που έβγαινε απ' το Υπουργείο Εξωτερικών, μασουλώντας ακόμα τη Σύμφωνία για τις Βάσεις.
     Η "Μις" ήταν ημίγυμνη την ώρα που εξήρχετο ο ποντικός απ' το Υπουργείο, διότι εκείνη εισήρχετο στο μπάνιο για να κάνει το αφρόλουτρό της.
     Παρατυχών φωτο-ρεπόρτερ μας εφωτογράφισε την ημίγυμνη καλλονή την ώρα που έπιανε το σφουγγάκι της (δεξιά φωτογραφία), την ώρα που σαπούνιζε τον δεξιό της μαστό (αριστερή φωτογραφία) και την ώρα που έπλενε τον αριστερό της μαστό (μεγάλη φωτογραφία - στο κέντρο).
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ
ΨΗΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ 
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ...
     Την άμεση διενέργεια εκλογών ζήτησε χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κων. Μητσοτάκης, μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι άγνωστος ποντικός έφαγε τη συμφωνία για τις βάσεις. "Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο", δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίς. "Τί περιμένετε λοιπόν, κ. Ανδρ. Παπανδρέου, για να προχωρήσετε σε εκλογές; Είναι φανερό ότι δεν σας θέλουν πια ούτε άνθρωποι ούτε ποντίκια στον τόπο αυτό...".
Η ΑΥΓΗ
ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε.ΑΡ.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ
     Με βαθιά θλίψη πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι ο γνωστός ποντικός του Υπουργείου Εξωτερικών μπήκε χθες αργά το βράδυ στα γραφεία της "Αυγής", χώθηκε  στο λογιστήριο, άνοιξε το ντουλάπι του οικονομικού μας διευθυντή και έφαγε το τελευταίο μας χιλιάρικο - με το οποίο θα πληρώναμε το μισθό του αρχισυντάκτη μας, το μισθό του υπεύθυνου ύλης, το μισθό του διευθυντή σύνταξης και τους μισθούς των συντακτών της εφημερίδας μας.
     Ο σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε σχετικά: "Είναι μία ακόμα ποντικοπαγίδα που μας έστησαν τα μεγάλα κόμματα".
ΕΡΤ
     Με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του ποντικού που έφαγε τη συμφωνία για τις βάσεις, το πρώτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης θα προβάλει απόψε, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού του, τη γνωστή ταινία του Τζων Στάϊνμπεκ "Άνθρωποι και ποντίκια"
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (Με συνέπεια στην Αλλαγή)
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
"ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ"
     Σχετικά με τον χουντικό ποντικό που εισέβαλε προχτές το βράδυ στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου δήλωσε: "Οι λαϊκές δομές του κινήματος σε συνδυασμό με την μαζική κινητοποίηση δεν θα σταματήσουν το τρένο της Αλλαγής! Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνη του '89 είτε το θέλετε εσείς είτε το θέλουν οι ποντικοί σας, κ. Μητσοτάκη..."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ...
     Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έφεραν στο φως τα λαγωνικά της εφημερίδας μας: Ο ποντικός του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ομοφυλόφιλος!
     Σύμφωνα με τους φακέλους της Αστυνομίας ο εν λόγω ποντικός είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω στην οδό Βουκουρεστίου και στην οδό Συγγρού σε ασελγείς στάσεις. Αν και το αδίκημα του ομοφυλόφιλου ποντικού είχε συμβεί κατ' επανάληψη, αυτό δεν εμπόδισε την κλαδική τρωκτικών του Υπουργείου Εξωτερικών να διορίσει τον ομοφυλόφιλο ποντικό σε τόσο νευραλγική θέση της υπηρεσίας, ώστε να ξέρει πού βρίσκεται η συμφωνία για να την φάει - και πού βρίσκεται η σόδα για να την χωνέψει...
ΕΘΝΟΣ
Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ
ΑΠ' ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ...
     Ο άνθρωπος των Αμερικάνων και της Μέρυλ Ληντς κρύβεται πίσω απ' την υπόθεση του ποντικού που έφαγε τη συμφωνία του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Κοσκωτάς επιδιώκει να αγοράσει, για λογαριασμό του, τις αμερικάνικες βάσεις για να τις μεταπωλήσει στη Γουώλτ Στρητ.
     Κατά μίαν άλλη πληροφορία, στη σκοτεινή αυτή ιστορία εκτός απ' τη Μέρυλ Λήντς είναι ανακατεμένη κι' η Μέρυλ Στρηπ - η οποία εικονίζεται στη φωτογραφία της πρώτης σελίδας μας να κάνει, γυμνή, μπάνιο στον Ειρηνικό ωκεανό.
Στην τρίτη σελίδα. Μέρυλ Στρηπ: "Πώς έκανα σεξ με τον Τζάκ Νίκολσον..."

(ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ του συγγραφέα: Ας με συγχωρέσουν οι εφημερίδες που λείπουν απ' την ανθολογία. Τις έφαγε ο ποντικός...)


ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ; - Φρέντυ Γερμανού, Εκδ. ΚΑΚΤΟΣ, 1988


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου