Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Η διατροφική αξία του αβοκάντο


Το αβοκάντο έχει λεία υφή και χαρακτηριστική κρεμώδη γεύση, ενώ είναι από τα ελάχιστα φρούταπου περιέχουν αξιόλογα ποσά λιπαρών.
Συγκεκριμένα, το 75% των ολικών θερμίδων προέρχονται από το διαιτητικό λίπος που περιέχει. Ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα από Ισπανούς εισβολείς της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι του έδωσαν και το αρχικό όνομα «αχλάδι του αλιγάτορα».Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Kαραϊβικής, στην Aυστραλία, τη νότια Aφρική, την Aίγυπτο, την Iσπανία, αλλά και την Kρήτη. Από διατροφικής άποψης, πρόκειται για τροφή ελεύθερης χοληστερόλης και νατρίου.


Το αβοκάντο θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική τροφή καθώς περιέχει 20 βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικότερα περιέχει Β1,Β2,Β3,Β5,Ε, βιοτίνη, καροτενοειδή και φυλλικό οξύ, κάλιο και ψευδάργυρο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε β-σιτοστερόλη, γλουταθειόνη, και φυτικές ίνες (75% αδιάλυτες και 25% διαλυτές φυτικές ίνες).

Η β-σιτοστερόλη η οποία ανήκει στην οικογένεια των φυτικών στερολών, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την απορρόφηση της LDL χοληστερόλης από το λεπτό έντερο και έτσι συντελεί στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Η γλουταθειόνη (GSH), με την σειρά της αποτελεί μέρος του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού μας , καθώς καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Ως γνωστόν, η υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών έχει συσχετιστεί με πολυάριθμες ασθένειες όπως καρκίνο, αθηροσκλήρωση, ρευματοπάθειες, χρόνια πολυαρθρίτιδα, νόσος Parkinson.

Υπερλιπιδαιμία
Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε πως μεσήλικες γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν ημερησίως το συγκεκριμένο φρούτο επί τρεις εβδομάδες, κατάφεραν να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος, σε αντίθεση με τις γυναίκες που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λίπος.

Εξίσου σημαντικό εύρημα στην ίδια μελέτη, ήταν η βελτίωση του λόγου της HDL προς χοληστερόλης κατά 15% καθώς και η μείωση του σωματικού βάρους. Επιλέγοντας αβοκάντο ως μία από τις κύριες πηγές μονοακόρεστου λίπους, είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακό επεισόδιο κατά 10-20% και η θνησιμότητα κατά 4-8%σε διάστημα 3-5 ετών. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ οφείλεται στον συνδυασμό της β-σιτοστερόλης και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Το αβοκάντο αποτελεί και μια άριστη διαιτητική επιλογή για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λόγω της απαλής γεύσης του. Επιπλέον, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Είναι προτιμότερο να τρώγεται ώριμο ενώ μπορεί να συνδυαστεί σε σαλάτες, σούπες και σάντουιτς. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αντικαθιστώντας κάποιο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη με μία μερίδα αβοκάντο, είναι δυνατόν να πετύχουμε μείωση της διαιτητικής πρόσληψης του κορεσμένου λίπους, του νατρίου και της χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου