Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Φεβρουάριος: Φλεβάρης των φλεβών

Είναι ο μήνας που "παγώνει τις φλέβες" όπως λένε στη Θράκη.
Φεβρουάριος < λατ. februare = καθαίρω, αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα. Μήνας αφιερωμένος στον θεό Februus. Πράγματι, οι Ρωμαίοι κατά την διάρκειά του τελούσαν γιορτές καθαρμών και εξαγνισμών στην Ρώμη, την Αιώνια Πόλη της ακολασίας. Αρχικά ήταν ο 12ος μήνας του ρωμαϊκού έτους. Μήνας αφιερωμένος στους νεκρούς.
Ο 2ος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου. Λέγεται και Κουτσοφλέβαρος, γιατί έχει μόνο 28 ημέρες (τα δίσεκτα 29) και Αγιοτρύφωνας (γιορτή που είναι σήμερα). Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την παράδοση δάνεισε λίγες μέρες του στον Μάρτη για να τιμωρήσει κάποια γριά γυναίκα που περιφρόνησε το ψύχος του. Ωστόσο το πέρας του Φεβρουαρίου κάνει τον λαό μας να αισθάνεται ότι πλησιάζει το καλοκαίρι. Λέει χαρακτηριστικά: Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
Οι γεωργοί αρχίζουν να σκάβουν και να λιπαίνουν τους αγρούς. Κλαδεύουν τα παλαιά κλήματα και φυτεύουν νέα.
Την 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου βιώνουμε την 3η περίοδο των αλκυονίδων ημερών (η 1η είναι την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η 2η το 2ο 15θήμερο του Ιανουαρίου) που διαρκεί όπως όλες 3-7 ημέρες.

Οι Θιβετιανοί γιορτάζουν τον μήνα αυτό την Πρωτοχρονιά τους. Κάθε μοναστήρι διοργανώνει το δικό του πανηγύρι, που πολλές φορές διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Στην πρωτεύουσα, Λάσα, κυριαρχεί η μουσική και ο χορός. Και είναι από τις μεγαλύτερες τοπικές γιορτές μέσα στο καταχείμωνο.

Οι Ινδουιστές του Μαυρικίου λατρεύουν το γιο του θεού Σίβα και για χάρη του τρυπούν τις γλώσσες και τα χείλη τους.

Του Αγίου Τρύφωνος, μόλις σηκωθεί η έγκυος Θρακιώτισσα απ' το κρεβάτι, θα αγκαλιάσει με τα δυο της χέρια την γωνία (=εστία) του σπιτιού της και θα πει:
Ό,τι αγκαλιάσω σήμερα κι αυτές τις τρεις τις μέρες
στη θάλασσα και στα βουνά και στ' άκαρπα τα δέντρα.
Μετά γυρνά τα χέρια της προς τον ηλίσιο τοίχο (=τον ανατολικό) και συνεχίζει:
Στα άγρια βουνά και στ' άκαρπα τα δέντρα
και στα καμποπούλια να γίνουν τα σημειά.
Τέλος πάει και βάφεται, με κοκκινάδι στα μάγουλά της, και στολίζεται, "για να βγει το σαλό (= μωρό) όμορφο"

Αύριο 2 Φεβρουαρίου είναι της Υπαπαντής, μέρα που παντρεύονται τα πουλιά. Λένε πώς ό,τι καιρό κάνει αυτή την ημέρα θα βαστήξει για 40 ημέρες.  Τηρείται νηστεία με την κατάλυση ψαριού..


Αυτά για τώρα... 

Από το βιβλίο του Γ. Λεκάκη ΤΑΜΑΤΑ και ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ



Σαν σήμερα: 
1806: Οι Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους κοντά στη Δημητσάνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διαφεύγει στη Ζάκυνθο.
1851: Πεθαίνει η Μαίρη Σέλεϊ, αγγλίδα συγγραφέας, που διακρίθηκε στη συγγραφή γοτθικών μυθιστορημάτων. (Φράνκενσταϊν) (Γεν. 30/8/1797) 

1862: Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπάστο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης. Μολονότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα. (Ναυπλιακή Επανάσταση)
1865: Ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει την 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί την δουλεία. 

1894: Γεννήθηκε ο  Τζον Φορντ, αμερικανός σκηνοθέτης. (Ταχυδρομική Άμαξα) (Θαν. 31/8/1973)
1898: Υπογράφεται στις ΗΠΑ το πρώτο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου. Ο νεοϋορκέζος γιατρός Τρούμαν Μάρτιν πληρώνει 11 δολάρια για ετήσια ασφαλιστική κάλυψη 5.000 δολαρίων.
1902: Με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών στην Ελλάδα, δίνεται εντολή για την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου στη Δημοτική.

1914 : Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
1920: Εγκαινιάζεται η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.
1931: Γεννήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της Ρωσίας. (Θαν. 23/4/2007)

1936: Πεθαίνει ο  Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός και πολιτικός. (Γεν. 14/8/1879)
1940:  Πέθανε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και πεζογράφος.
1975: Γεννήθηκε η Κατερίνα Θάνου, ολυμπιονίκης των 100 μ. 

1977: Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.

http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου