Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

1. Νίσος και Σκύλλα - 2. Πυραίχμης

 Μύθοι που κάποιοι αντέγραψαν...


Η κόρη του όμως η Σκύλλα… ερωτεύτηκε τον Μίνωα και όταν κοιμήθηκε ο πατέρα της του έκοψε τα μαλλιά.

Ο Νίσος πέθανε και οι Κρήτες κυρίευσαν τα Μέγαρα!…

Αλλά ο Μίνωας ενώ είχε υποσχεθεί στην Σκύλλα, να την πάρει μαζί του όταν έφευγε, της αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν την είχε ερωτευτεί,

αλλά σκόπευε να την τιμωρήσει, για την προδοσία του πατέρα της.

Την έδεσε στην πρύμη του πλοίου και η Σκύλλα πνίγηκε. Άλλοι λένε

πως το πτώμα της ξεβράστηκε στην άκρη της Τροιζήνας και από αυτήν ονομάστηκε Σκύλαιον το ακρωτήρι. Δεν την έθαψαν, την έφαγαν τα όρνεα.

Άλλοι πάλι λένε ότι την έδεσε πίσω από το πλοίο και την έσυρε μέχρι την Σικελία. Από αυτήν πήρε το όνομα η εκεί Σκύλλα.

Οι Μεγαρείς έθαψαν τον Νίσο και ονόμασαν τη χώρα Νίσαν και το λιμάνι Νισαίαν.

Στην Αθήνα υπήρχε μνημείο του πίσω από το Λύκειο.

Η Σκύλλα μεταμορφώθηκε σε ερωδιό και ο Νίσος έγινε θαλάσσιος αετός που ακολουθεί την Σκύλλα.


~ Ο μύθος αυτός προηγείται του μύθου του Σαμψών και της Δαλιδάς…

Κάθε συνειρμός δεκτός ~


2. Μέσα από τα κείμενα του, ο Παυσανίας μας μιλά για την εποχή των σκοτεινών χρόνων επί της βασιλείας του Όξυλου Αιτωλού η οποία ανάγεται το 1104 π.Χ .Ο Όξυλος πέρασε απέναντι στην Ήλιδα, σημερινή Ηλεία και προσπάθησε να την κατακτήσει, βρήκε όμως τρομερή αντίσταση από την πλευρά των Ηλείων. Τότε, αποφασίστηκε να μονομαχήσουν οι δύο καλύτεροι των αντιπάλων ώστε να λήξει ο πόλεμος. Ο Όξυλος έπρεπε να διαλέξει έναν στρατιώτη άξιο να αντιμετωπίσει τον Δέγμενο . 




Ο στρατιώτης αυτός ήταν ο μικρόσωμος Πυραίχμης ο οποίος (όπως μας λέει ο Στράβωνας στα κείμενα του είχε επινοήσει ένα μικρό αλλά αποτελεσματικό όπλο. Το όπλο αυτό ήταν η σφεντόνα, έτσι στο πεδίο της αναμέτρησης, το απλό αυτό όπλο έφερε θανατηφόρο χτύπημα στον γίγαντα Δέγμενο στο μέτωπο, έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κυριαρχία του Όξυλου Αιτωλού τον οποίο οι Ήλειοι έκαναν βασιλιά τους. Μάλιστα ο Όξυλος Αιτωλός θεωρούνταν ως ο "πρόγονος – πατέρας των αθλητικών αγώνων, που αποτέλεσαν και ως προπομπός των Ολυμπιακών αγώνων που καθιερώθηκαν επίσημα το 776 πΧ ." Ως ακριβής τόπος του Όξυλου θεωρείται ο σημερινός χώρος στην λίμνη Κρεμαστών. Οι αφετηρίες των μύθων ανάγονται από την 2η χιλιετηρίδα π.Χ.


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΠΟΙΟΝ;;




https://iribeyond.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου