Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Συνοικία Ουζιέλ : η συνοικία μιας άλλης εποχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    Συνοικία Ουζιέλ, η ιστορία της και πλήρης φωτογραφική περιήγηση! Στην προέκταση της οδού Ανθέων στη Θεσσαλονίκη.

    Ένα συγκρότημα μονοκατοικιών που φέρνουν στο μυαλό εικόνες από αρχοντόσπιτα της παλιάς όμορφης Θεσσαλονίκης ή της επαρχίας μιας παλιότερης εποχής. Βρίσκεται ανάμεσα στο 14ο Γυμνάσιο, στη Βίλα Morpurgo (Βίλα Ζαρντινίδη) και στο κτίριο της Νομαρχίας (βίλα Αλλατίνι) και από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.
     Η συνοικία έχει πάρει το όνομα της από τον Γάλλο εργολάβο της, Ουζιέλ. Παρόλα αυτά όμως, όπως σημειώνουν, το όνομα του οποίου θα έπρεπε να πάρει συνοικία είναι του αρχιτέκτονά της, Ζάκ Μοσέ.



     Συνολικά το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει 28 μικρές μονοκατοικίες. Ο Ουζιέλ ήταν o εργολάβος που έχτισε τον συνοικισμό και ένας από τους βασικούς μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν πολύ κοντά στην περιοχή .  

    Ο οικισμός Ουζιέλ είναι στη νότια πλευρά του αμαξοστασίου του Τραμ (σχετικά με το τραμ http://keimis.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν άλλα εναπομείναντα σημάδια από αυτό, μιας και όλες οι γραμμές διέλευσης των βαγονιών έχουν ξηλωθεί. Πολλοί μάλιστα γνωρίζουν αυτήν την περιοχή της Βασιλίσσης Όλγας με την παλαιά της ονομασία Depot (αποθήκη), που αποδίδεται ακριβώς στο γεγονός ότι εκεί υπήρχε το αμαξοστάσιο.
    Έτσι έχτισε τη συνοικία το 1927 για τους εργαζόμενους στην εταιρία.

    Το βλέμμα των περαστικών μένει πάνω στις απέριττης ομορφιάς μονοκατοικίες με τις αυλές τους σπαρμένες με τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα φυτά σε πέργολες, μανταρινιές φορτωμένες μανταρίνια, έπιπλα φερ φορζέ και μια αισθητική που αποπνέει κάτι από μια εποχή γλυκιά γεμάτη αναμνήσεις.

    Τα σπίτια ψηλοτάβανα, μικρά αρχοντικά έχουν όλα την ίδια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με ξύλινα παράθυρα και παντζούρια και διακόσμηση κάτω απ΄τις κεραμιδοσκεπές.
     Synoikia-Uziel-04
    Ανάμεσά τους πλακόστρωτα στενά δρομάκια που περπατώντας τα ο περαστικός, μεταφέρεται κάπου μακριά από την πόλη σε κάποια άλλη εποχή. Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται και διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ακατοίκητα, αφημένα στο έλεος του χρόνου.
     Synoikia-Uziel-41

    Τα οικήματα σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Moshé Jacques (Ζακ Μοσέ), ο οποίος είχε σχεδιάσει και άλλα κτίρια της Θεσσαλονίκης, τον Κινηματογράφο "Ολύμπιον" και το γνωστό εστιατόριο "Όλυμπος-Νάουσα" που βρισκόταν παλιά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το 1984 το συγκρότημα Ουζιέλ, μαζί  με τη Βίλα Morpurgo, που με την παραχώρηση της, πριν λίγα χρόνια στην οικογένεια Μητσοπούλου του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, στο οποίο στεγάζεται πλέον το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών VILLARTE, χαρακτηρίστηκαν με υπουργική απόφαση ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία.


    Synoikia-Uziel-01
    Synoikia-Uziel-02
    Synoikia-Uziel-03
    Οι περισσότερες από τις κατοικίες του οικισμού διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μιας και οι ιδιοκτήτες τους δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα για τη συντήρησή τους. Γι’ αυτό άλλωστε μια βόλτα στα στενά δρομάκια που υπάρχουν αρκεί για να σε πείσει πως η άνοιξη δε φεύγει ποτέ από εκεί. Ωστόσο, κάποιες από αυτές διαβρώνουν τη γενική όμορφη εικόνα μιας και δεν κατοικούνται κι όπως γίνεται δυστυχώς με τα περισσότερα διατηρητέα, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση οι αρμόδιοι αδιαφορούν για τη συντήρησή τους.

     Όταν πηγαίνω βόλτα στον οικισμό Ουζιέλ προτιμώ να έχω «επιλεκτική όραση» και να εστιάζω στα στολίδια της περιοχής, προσπερνώντας την ασχήμια των παρατημένων κατοικιών.

    Όπως και να’ χει, επιβάλλεται να κάνετε μια ανοιξιάτικη βόλτα σ’ αυτήν τη γειτονιά της πόλης μας που θαρρείς πως κρατά κρυμμένο το θησαυρό της, μέχρι να την ανακαλύψεις.

    Synoikia-Uziel-05
    Synoikia-Uziel-06
    Synoikia-Uziel-07
    Synoikia-Uziel-08
    Synoikia-Uziel-09
    Synoikia-Uziel-10
    Synoikia-Uziel-11
    Synoikia-Uziel-12
    Synoikia-Uziel-14
    Synoikia-Uziel-15
    Synoikia-Uziel-16
    Synoikia-Uziel-17
    Synoikia-Uziel-18
    Synoikia-Uziel-20
    Synoikia-Uziel-21
    Synoikia-Uziel-23
    Synoikia-Uziel-24
    Synoikia-Uziel-26
    Synoikia-Uziel-30
     Synoikia-Uziel-31
    Synoikia-Uziel-32
    Synoikia-Uziel-33
    Synoikia-Uziel-35
    Synoikia-Uziel-36
    Synoikia-Uziel-37
    Synoikia-Uziel-39

    Synoikia-Uziel-42
    Synoikia-Uziel-43
    Synoikia-Uziel-44
    Synoikia-Uziel-45
    Synoikia-Uziel-47
    Synoikia-Uziel-48
    Synoikia-Uziel-49
    Synoikia-Uziel-50
    Synoikia-Uziel-51
    Synoikia-Uziel-52
    Synoikia-Uziel-53



    Synoikia-Uziel-54

    Synoikia-Uziel-55
    Synoikia-Uziel-56

    Synoikia-Uziel-57
    Synoikia-Uziel-59

     http://www.thessalonikiartsandculture.gr/
     http://mixanikosose.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου