Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

45. Ύψωμα Χάρρυ...


Όσο πλησίαζε το καλοκαίρι οι επιθέσεις των Βορειοκορεατών και των συμμάχων τους Κινέζων γίνονταν συχνότερες, εντεύθεν και οι μετακινήσεις του τάγματος γίνονταν στη γραμμή του μετώπου είτε προς αντικατάσταση αμερικανικών μονάδων είτε προς επανακατάληψη θέσεων που είχαν προξενήσει ρήγματα της συνέχειας του συμμαχικού μετώπου, πάντοτε με επιτυχή αποτελέσματα, τα οποία προκαλούσαν τον θαυμασμό των συμμάχων και τους έγγραφους επαίνους των διοικητών προϊσταμένων του τάγματος κλιμακίων και αυτών ακόμη των Προέδρων των Η.Π.Α. και Νοτίας Κορέας, αλλά και της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας.
Αποκορύφωμα της πολεμικής ικανότητος του τάγματος ήταν ο νέος και κατά τις επιτελικές γνώσεις του διοικητή του τάγματός μας σχεδιασμός της επιθέσεώς του στο ύψωμα Χάρρυ που ανακαταλαμβάνονταν από Κινέζους και Αμερικανούς. Εν όψει των αρξαμένων διαπραγματεύσεων ανακωχής οι Κινέζοι επεδίωκαν να καταλάβουν το ύψωμα αυτό μέχρι της καθορισθείσης ημέρας υπογραφής της ανακωχής ώστε δι’ αυτού να ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή και ιδίως το οδικό δίκτυο που συνέκλινε στο λιμάνι της Ιντσόν, στερώντας έτσι αυτό από τον Ο.Η.Ε. Όταν το υψόμετρο του υψώματος αυτού από τους ημερονύκτιους βομβαρδισμούς των αντιπάλων μειώθηκε σημαντικά και γέμισε πτώματα, εφαρμόσθηκε το σχέδιο Κ..., που εκμεταλλευόμενος τον συνεχή βομβαρδισμό των νώτων των Κινέζων και την εκ τούτου αδυναμίαν των να επιτεθούν με σφοδρότητα, με ενισχυμένο λόχο κατέλαβε τούτο και με ταυτόχρονη αποστολή υλικών οχυρώσεων οχυρώθηκε σ’ αυτό. Όταν το πρωΐ οι Κινέζοι επετέθηκαν για την ανακατάληψη του με υπέρτερες δυνάμεις, έμειναν έκπληκτοι από την αντίσταση των αμυνομένων. Πείσμονες όμως στην κατάληψη τούτου συνέχισαν τις τρομακτικές τους επιθέσεις που έφθασαν να εξελιχθούν σώμα προς σώμα χωρίς αποτέλεσμα και τούτο χάρη στην εύστοχη από τον Κ. διεύθυνση των συμμαχικών βολών πυροβολικού και την επιτηδειότητα των Ελλήνων στρατιωτών στον αγώνα εκ του συστάδην και κυρίως της λόγχης. 
Έτσι οι επόμενες επιθέσεις των κινέζων ξεφυλίστηκαν από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι οι αντίπαλοί τους ήταν Έλληνες. Δεν είμαι μάχιμος και επιτελής ώστε να έχω την ικανότητα να περιγράψω τις διάφορες φάσεις των αγώνων του τάγματος. Δε μπορώ όμως να παραβλέψω τη συνδρομή των μη μαχίμων αξιωματικών στην προσπάθεια του τάγματος όπως των μουσικών, των τεχνικών, των διαχειριστών και εμού του δικαστικού για τον οποίο προτάθηκε από τον διοικητή η απονομή πολεμικού σταυρού, πρόταση που εξαφανίστηκε στο Γ.Ε.Σ. με υπαιτιότητα κάποιων ρυπαρών και μωρών συναδέλφων μου δικαστικών.


(Συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου