Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

80. Το μίσος για το καθεστώς καλά κρατεί...

         Το μίσος του κόσμου για το καθεστώς Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη ήταν μεγάλο, σε σημείο ώστε αξιωματικοί εν στολή και στρατιώτες πολλές φορές να προπηλακίζονται δημόσια. Θα αναφέρω δύο περιστατικά: 
     Το πρώτο: Το σπίτι που είχα ενοικιάσει για την οικογένειά μου ήταν στα Τουρκοβούνια. Μια μέρα έχασα το υπηρεσιακό λεωφορείο που περνούσε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και αναγκάστηκα να πάρω, ένστολος, το λεωφορείο της γραμμής που ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Κατόρθωσα και μπήκα μέσα και κρατήθηκα από μια χειρολαβή. Καίτοι ο κόσμος ήταν σαρδελλοποιημένος, άνοιξε γύρω μου ένας ευρύχωρος κύκλος, χωρίς κανείς, μα κανείς, να με αγγίζει σαν να ήμουν χολερόπληκτος, χώρια τα βλέμματα γεμάτα μίσος και περιφρόνηση. Η παλιά -προ του 1967- εποχή που έβλεπες ένστολους αξιωματικούς και χαιρόσουν να τους βλέπεις, αλλά και να τους καμαρώνεις, είχε περάσει ανεπιστρεπτεί. 
         Το δεύτερο: Από το Γ.Ε.Σ. έρχονταν στην ΑΣΔΕΝ ένα τζιπ με επιβάτη έναν ένστολο ανθυπολοχαγό. Στο τελευταίο κόκκινο φανάρι της λεωφόρου Αμαλίας, μετά το οποίο και σε ελάχιστη απόσταση θα έστριβε δεξιά στην οδό Πιττακού, σταμάτησε και ακριβώς δίπλα του προς την πλευρά του ανθυπολοχαγού ήρθε ένα ανοιχτό Ι.Χ. διθέσιο αυτοκίνητο τύπου MG ο οδηγός του οποίου βλέποντας τον ανθυπολοχαγό, άρχισε να τον προπηλακίζει και να του απευθύνει ακατανόμαστες ύβρεις και γι' αυτόν και για τους αξιωματικούς. Ο ανθυπολοχαγός δεν αντέδρασε, κράτησε όμως τον αριθμό του αυτοκινήτου και μόλις ήρθε στην ΑΣΔΕΝ ανέφερε το γεγονός. Συνέπεσε να βρίσκομαι στο Στρατηγείο κι αμέσως με τηλεγράφημά μου ως Γραφείο Δικαστικού προς την Τροχαία αξίωσα τον άμεσο εντοπισμό του MG και τη σύλληψη του οδηγού του, που εντοπίστηκε στο Τουρκολίμανο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Τροχαία, όπου ειδοποιηθείς συνόδευσα τον ανθυπολοχαγό και τον στρατιώτη οδηγό. Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε ο ιδιώτης οδηγός στο Αυτόφωρο Δικαστήριο το οποίο και του επέβαλε μικρή μεν ποινή χωρίς όμως αναστολή, χωρίς μετατροπή σε χρηματική και χωρίς δικαίωμα εφέσεως που σημαίνει ότι οδηγήθηκε στις φυλακές.
      Με τη μεταστάθμευση της ΑΣΔΕΝ στο Γουδί ήρθε σαν νέος Διοικητής ο αντιστράτηγος Γεώργιος Β. Είχε υπηρετήσει στον Ιερό Λόχο στη Μέση Ανατολή με πλούσια πολεμική δράση, μετείχε στις αποβάσεις στα νησιά του Αιγαίου και στο συμμοριτοπόλεμο με τους Λ.Ο.Κ. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν βέβαια τυπική, φανέρωνε όμως την εκτίμησή του στο Δικαστικό κι' αυτό φαινόταν από το γεγονός όταν πήγαινα να πάρω τις υπογραφές του, καλούσε δια του υπασπιστή του πρώτα τον Δικαστικό. 

     Η ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ άρχιζε από τη Λαμία και περιελάμβανε τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο με τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως, τα νησιά του Αιγαίου, πλήν της Λήμνου η οποία επιχειρησιακώς υπάγονταν στη Στρατιά, δικαστικώς όμως στην ΑΣΔΕΝ, και τα Δωδεκάνησα, όπου, μέρος του πληθυσμού τους θεωρούσε το στρατό μας ως κατοχικό, τουλάχιστον στις αρχές εγκαταστάσεώς του σ' αυτά. Συχνά άκουγες τη φράση "ο προηγούμενος στρατός κατοχής" και εννοούσαν τον Ιταλικό… Παρουσιάστηκαν και περιπτώσεις να διαμαρτύρονται ή και να απαγορεύουν τη χρήση νερού από γειτονικά των στρατοπέδων κτήματά τους. Λόγω της πληθώρας των μονάδων, οι καθημερινώς εισερχόμενες δικογραφίες στο Γραφείο Δικαστικού ήταν πάρα πολλές και επ' αυτών όλων έπρεπε να ενημερώνεται ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, γεγονός που απέβαινε σε βάρος άλλων υποχρεώσεών του και ιδίως των προβλημάτων οχυρώσεως των νησιών. 
    Έτσι προ του όγκου των δικογραφιών, κάθε διευθυντής του γραφείου δικαστικού φρόντιζε να μετατίθεται μόλις έκλεινε χρόνο, ενώ εγώ υπηρέτησα μέχρι τότε υπό τον Μαρκ. από Ιούνιο 1975 μέχρι Ιανουάριο 1977 χωρίς προοπτική μεταθέσεως. Και όχι μόνον αυτό, ο γλοιώδης Διευθυντής Δικαστικού Γ.Ε.ΕΘ.Α. Πλ., μου πήρε τους τρεις έμπειρους βοηθούς μου και μου έστειλε τέσσερις νεοεξελθόντες από τη Σχολή Σωμάτων ανθυπολοχαγούς, που επόμενο ήταν να έχουν άγνοια εφαρμογής της νομικής θεωρίας στην πράξη.


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου