Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

91. Δίκες και συνέπειες...

     Ως Βασιλικός Επίτροπος είχα πάντοτε την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή πλην της περιπτώσεως οδηγιών μου προς τους αντεπιτρόπους και τους εισηγητές. Μια μέρα πηγαίνοντας στο γραφείο μου είδα να περιφέρεται στο διάδρομο ο Νικήτας Πολ., που μετά την αποστρατεία του δικηγορούσε,  παρατήρησα δε ότι όλα τα γραφεία του στρατοδικείου ήταν κλειστά, δύο δε ή τρεις αξιωματικοί που έτυχε να κυκλοφορούν στο διάδρομο, τον προσπερνούσαν χωρίς να του δίνουν σημασία καίτοι τον ήξεραν. Θυμήθηκα το πώς μου φέρθηκε στην Κοζάνη όταν ήταν διευθυντής δικαστικού στο Γ.Ε.Σ. κι αποφάσισα να τον εκδικηθώ με ευγένεια. 
     Τον κάλεσα στο γραφείο μου δύο φορές και βλέποντας την επιμονή μου με τη δεύτερη πρόσκληση δέχθηκε, δίνοντάς του προτεραιότητα να περάσει. Τον παρακάλεσα να καθίσει και παρήγγειλα δύο καφέδες. Παρατήρησα την ταραχή του που επιμελώς ήθελε να μη τη φανερώνει κι' όσο έπινε τον καφέ, ούτε μια φορά σήκωσε τα μάτια του να με δει. Αυτός δεν ήταν καφές, αλλά φαρμάκι. Τον ρώτησα αν μπορώ να του φανώ χρήσιμος και μου είπε ότι θέλει να δει την τύχη μιας δικογραφίας και τον στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Του είπα να περιμένει στο γραφείο μου και βγήκα έξω, ως προερχόμενος δε από τη γραμματειακή υπηρεσία και εκ τούτου γνώστης των βιβλίων των γραμματειών βρήκα σε πέντε λεπτά τη δικογραφία και που εκκρεμούσε.  Γυρνώντας του έδωσα την πληροφορία που ζητούσε, τα στοιχεία της και το τηλέφωνο του αρμοδίου για επικοινωνία του, αν δε δεν βρει ανταπόκριση να μου τηλεφωνήσει. Σηκώθηκε, με ευχαρίστησε κι έφυγε σαν βρεγμένη γάτα. Αυτό μου έφθανε και το χάρηκα.
    Σε μια δικάσιμο του στρατοδικείου πήρα μέρος σαν Βασιλικός Επίτροπος. Πρόεδρος ήταν ο αδελφός του τότε υφυπουργού Οικονομικών Αναστάσιος (Τάσος) Μποκοβός με τον οποίο μπήκαμε μαζί στο Δικαστικό Σώμα. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ένας Ιεχωβάς, συνήγορος του οποίου ήταν ο δικηγόρος Ρέππας που εμφανίζονταν στα Στρατοδικεία μόνο για τους κατηγορουμένους Ιεχωβάδες. Όταν ήρθε η σειρά μου έκανα τις εξής ερωτήσεις στον κατηγορούμενο
    Ε: Πού κρατείσαι;
    Α: Στις Σ.Φ.Α.
    Ε: Έχεις δικό σου στρώμα και πάπλωμα;
    Α: Όχι.
    Ε: Πού κοιμάσαι και με τι σκεπάζεσαι;
    Α: Με ότι και οι λοιποί συγκρατούμενοι.
    Ε: Αφού είναι στρατιωτικά το στρώμα και οι κουβέρτες γιατί τα χρησιμοποιείς;
    Α: ………
    Ε: Τι φαγητό τρώτε στις φυλακές;
    Α: Μακαρόνια, φασόλια, πατάτες κ.λπ.
    Ε: Εσύ, καθαρίζεις πατάτες, κρεμμύδια κ.λπ;
    Α: Όχι.
    Ε: Γιατί;
    Α: Είναι στρατιωτικές.
    Ε: Τις τρως όμως.
    Α: …..
    Ε: Ας υποθέσουμε ότι είσαι παντρεμένος, κοιμάστε στην κρεβατοκάμαρα με ένα όπλο δίπλα σου και μπαίνει μέσα ένας Τούρκος και προσπαθεί να βιάσει τη γυναίκα σου. Θα προσπαθήσεις να τον πυροβολήσεις;
    Α: Όχι
    Ε: Και θα ανεχθείς τέτοια προσβολή;
    Α: Θα τον κρίνει ο Θεός μου
  Ε: Αντί να εκτελέσεις υπηρεσία στο Στρατό, δέχεσαι να εκτελέσεις υπηρεσία στην Πυροσβεστική ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή σαν φαροφύλακας και να θεωρηθεί η υπηρεσία αυτή σαν στρατιωτική;
    Α: Όχι.
Στην απολογία του είπε, ότι ο Θεός του δεν του επιτρέπει να έχει σχέση με οτιδήποτε που αφορά το στρατό.
    Στην αγόρευσή μου ανέπτυξα τους κινδύνους που έχει η πατρίδα από τέτοιες δοξασίες και επειδή δεν προβλέπω εμπλοκή της χώρας μας με τη γείτονα Τουρκία προτείνω την ποινή πενταετούς καθείρξεως και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί πενταετία, άλλως δεν θα δίσταζα να προτείνω την εσχάτη των ποινών. Ο συνήγορός του Ρέππας, αφού ανέπτυξε τη συνδρομή συνειδησιακών θεμάτων κατέληξε ότι στις χώρες της ΕΟΚ, στην οποία μεθαύριο προσχωρεί και η Ελλάδα, τέτοια αδικήματα δεν τιμωρούνται. Ζήτησα επανειλημμένα από τον Πρόεδρο να δευτερολογήσω και αρνούμενου τούτου, σηκώθηκα εκνευρισμένος και αντικρούων το τελευταίο επιχείρημα του συνηγόρου είπα ότι η προσχώρησή μας στην ΕΟΚ δεν σημαίνει απεμπόλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εδώ έπρεπε να σταματήσω όπως θα επέβαλε η πολιτική υποτέλεια και η προφύλαξη των νώτων μου. Είχα όμως εκνευριστεί από τις απαντήσεις του κατηγορουμένου και ιδίως τη συμπεριφορά του προέδρου και συνέχισα τη δευτερολογία μου λέγοντας "αν είναι να μπούμε στην ΕΟΚ δίνοντας συγχωροχάρτι στους Ιεχωβάδες, ποτέ μα ποτέ να μη μπούμε σ' αυτήν", χτυπώντας ταυτόχρονα και επανειλημμένα το χέρι μου στο έδρανο . 
     Σε λίγο βγήκε η απόφαση του Στρατοδικείου που επέβαλε ποινή φυλακίσεως πέντε ετών υπό τα χειροκροτήματα του γεμάτου από Ιεχωβάδες ακροατηρίου. Αυτό σήμαινε μεταγωγή του καταδικασθέντος στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, όπου ποτίζοντας τα λουλούδια των παρτεριών ή ταΐζοντας τις κότες, η κάθε μέρα κράτησής του σ' αυτές υπολογίζονταν σε δύο κι έτσι απελύετο από το Στρατό νωρίτερα των συνομιλήκων του παίρνοντας μάλιστα και απολυτήριο με διαγωγή άριστα, ενώ οι λοιποί στρατιώτες έσκαβαν από το πρωΐ μέχρι το βράδυ στα σύνορα και τα νησιά για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, χωρίς το προνόμιο να υπολογίζονται οι μέρες τους στα σύνορα διπλές. Κι αν αυτό λεγόταν δικαιοσύνη να βράσω τέτοια δικαιοσύνη και τους θεράποντές της. 
     Την επομένη 9 Απριλίου 1979 η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στην πρώτη σελίδα και κάτω από τον έντονο τίτλο "Ανθελληνικούς νόμους ψηφίζει η Βουλή" έγραψε: "Επίτροπος Στρατοδικείου απεφάνθη: Η βουλή των Ελλήνων ανθελληνικούς και αντισυνταγματικούς νόμους ψηφίζει. Το υποστήριξε χθες από έδρας ένας από τους υπηρέτας της, ο συνταγματάρχης Ν. Νικολαΐδης, επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών, κατά τη δίκη ενός μάρτυρος του Ιεχωβά. Είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Επίτροπος: Η προπαγάνδα των χιλιαστών παρέσυρε την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων στην ψήφιση ενός ανθελληνικού και αντισυνταγματικού νόμου, υπονοώντος το νόμο που επιτρέπει στους μάρτυρες του Ιεχωβά να μη φέρουν μεν όπλα αλλά να υπηρετούν διπλάσια στρατιωτική θητεία, Και ακόμα: Αν είναι να δώσουμε συγχωροχάρτι στους χιλιαστές, ποτέ μα ποτέ να μην μπούμε στην Ε.Ο.Κ.! Και το Στρατοδικείο μετά την αγόρευση του κ.επιτρόπου, επέβαλε κατά τα γνωστά, πενταετή φυλάκιση στον κατηγορούμενο".
    Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό και με εισήγηση του ασπάλακος Πλ. και του βοηθού του Σερ., στα χέρια του οποίου ο πρώτος γινόταν παιχνιδάκι για να καλύψει την αγραμματοσύνη του και παρά τη διαφορά βαθμού του (αντιστράτηγος ο μεν και ταγματάρχης ο δε), ο υπουργός εθνικής αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας διέταξε τον υποστράτηγο διευθυντή πεζικού του Γ.Ε.Σ. Καπ. Δημήτριο να ενεργήσει εις βάρος μου ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) και παράλληλα διοχέτευσε στην εφημερίδα "Πρωϊνή" της 11/4/1979 την ενέργειά του αυτή. Την επομένη, 12/4/1979, η διακρινόμενη για τη σοβαρότητά της εφημερίδα "Εστία" κάτω από τον τίτλο "ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ" έγραψε: "Με πολλήν έκπληξιν επληροφορήθη η κοινή γνώμη τα της διαταχθείσης υπό του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ενόρκου διοικητικής εξετάσεως εις βάρος του Επιτρόπου του Διαρκούς Στρατοδικείου συνταγματάρχου Νικ.Νικολαΐδη, διότι ούτος φέρεται ως υποστηρίξας εις αγόρευσίν του, κατά την δίκην αιρετικού τινος "Χιλιαστού", ότι η Βουλή των Ελλήνων εψήφισεν ένα ανθελληνικόν και αντισυνταγματικόν νόμον, δια του οποίου εξήρεσε της οπλοφορίας τους στρατευομένους "Μάρτυρας του Ιεχωβά", επειδή, τάχα, τούτο επιτάσσει η θρησκευτική των συνείδησις. Και η απορία της κοινής γνώμης είναι τοσούτω μεγαλυτέρα, καθ' όσον ο ανωτέρω Επίτροπος ουδέν περισσότερον είπε των όσων διεκήρυξαν πλείστοι άλλοι, εις όλους τους τομείς του δημοσίου βίου μας. Πράγματι, οι πάντες εξανέστησαν και εις την Βουλήν και εις τον Τύπον και εις την Εκκλησίαν, δια το χείριστον προηγούμενον που εδημιουργήθη με τον νόμον περί "Χιλιαστών", ο οποίος εστηλιτεύθη ευθέως ως αντισυνταγματικός, διότι καθιερώνει και διάκρισιν μεταξύ των πολιτών. Πώς λοιπόν διώκεται ο ανωτέρω Επίτροπος δια γνώμην, την οποίαν ασπάζεται σύμπας ο Ελληνικός λαός και η οποία στηρίζεται επί βασικής συνταγματικής αρχής, της ισότητος των πολιτών;"  
     Την επαύριο 13/4/1979 επανήλθε η εφημερίδα "Πρωϊνή" και κάτω από τον τίτλο "Οι ανακρίσεις κατά του συνταγματάρχου Ν. Νικολαΐδη" πληροφορούσε τους αναγνώστες της ότι "άρχισαν οι ανακρίσεις...... σε βάρος του Επιτρόπου του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών συνταγματάρχη κ.Νικολάου Νικολαΐδη, που διέταξε ο κ.Αβέρωφ..." και κατέληγε: "Αναζητήσαμε, χθες, τον επίτροπο συνταγματάρχη κ.Νικ.Νικολαΐδη, για να δώσει ο ίδιος μια απάντηση γι' αυτά που κατηγορείται. Μας είπαν ότι απουσιάζει από την Αθήνα(1). Είναι όμως γνωστές μερικές πτυχές από τη δράση του συνταγματάρχη κ.Ν.Νικολαΐδη: Ως ανακριτής λοχαγός το 1965, αποκάλυψε την σκευωρία του "σαμποτάζ" στον Έβρο του Γ.Παπαδόπουλου (Αριθμ.Γνωμ.79/65 Β.Υ. Εισ. 105/65) και απάλλαξε πανηγυρικά τους ταλαίπωρους στρατιώτες που είχε βασανίσει ο Γ.Παπαδόπουλος και τα όργανά του (2). Επίσης ο συνταγματάρχης κ.Ν.Νικολαΐδης, έκανε τις ανακρίσεις για την υπόθεση του βομβιστή ανθυπιλάρχου Διαμαντή και τον παρέπεμψε. Αλλά όταν τελειώσει η εξέταση και αφού βεβαίως εξετασθούν και οι Ιεχωβάδες που βρίσκονταν στην αίθουσα του Στρατοδικείου, (3), θα επανέλθουμε" (4). 
     Σχετικά με το θέμα των Ιεχωβάδων και τον υπέρ αυτών σκανδαλώδη νόμο 731/77 (Φ.Ε.Κ./Α΄ 314/14.10.77) ασχολήθηκαν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το εκτενέστατο υπ' αριθμ.πρωτ. 550/9.2.78 υπόμνημά της προς τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης Ε.Αβέρωφ και Δικαιοσύνης Γ.Σταμάτην και το από 19/10/78 συνοδικό έγγραφο του γραφείου αντιμετωπίσεως αιρέσεων, σύσσωμος ο εκκλησιαστικός τύπος κ.λπ. Το λυπηρό όμως ήταν η σιωπή της στρατιωτικής ηγεσίας στην κεφαλή της οποίας κρέμονταν η απόφαση του Αβέρωφ για την αποστρατεία της και για την πρόσκαιρη αποφυγή της, έδινε γην και ύδωρ γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους προβληματισμούς και αγωνίες των διοικήσεων των μαχίμων μονάδων του στρατού για το θέμα των Ιεχωβάδων. 
     Κι ενώ οι εις βάρος μου ανακρίσεις είχαν αρχίσει, πήρα μερικά τηλεγραφήματα συμπαράστασης, τρία των οποίων διασώθηκαν με ημερομηνία λήψεώς των 14/4/79. Είναι τα παρακάτω: 1ο "Απρίλιος 11-1979. Σας σφίγγω το χέρι για τα όσα είπατε σχετικά με τους χιλιαστές. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός και ανθελληνικός μα μόνον όσοι φορούν παρωπίδες αγνοούν ότι πίσω από τους χιλιαστές βρίσκονται οι Εβραίοι και ο διεθνής Σιωνισμός στη χώρα αυτή που υφίσταται τα πάνδεινα από τις παρεμβάσεις ξένων. Γνώμες σαν τη δική σας γεμάτες παρρησία και σθένος αποτελούν την αδαμάντινην ασπίδα για να αποτραπή η διάβρωση και εξασθένηση της Ελληνικής φυλής και ισχύος. Θλίβομαι γιατί ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αντί να σας προτείνει για έπαινο, διατάζει ανάκριση. Είμαι στην απόλυτο διάθεσή σας αν χρειαστήτε συμπαράσταση γιατί πάντα πιστεύω ότι "άτιμον γαρ τον εν στάσει μηδεστέρας μερίδος γευόμενον". Θερμά συγχαρητήρια. Πέτρος Αλεξιάδης, Καθηγητής, Γενικός Γραμματεύς Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Ίωνος Δραγούμη 4, Θεσσαλονίκη τηλ.234551. Κοινοποίησης υπουργόν Εθνικής Αμύνης".   2ο  "Επιτρέψατε να συγχαρώ υμάς δια παρησίαν σας κατά την δίκην χιλιαστών. Συνεχίσατε να ομολογείτε Χριστόν εις πονηράς ημέρας μας. Ο Θεός μαζί σας. Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Παπαχρίστος. Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας" και 3ο "Δι ευθαρσή και ορθοδοξοτάτην ομολογία σας κατά δίκη χιλιαστών εις Διαρκές Στρατοδικείον, παρακαλώ δεχθήτε ολόθερμα συγχαρητήρια. Οδοντίατρος Δημήτρης Ζαφειρίου Παλαιολόγος. Πρόεδρος Πολυτέκνων Μεσολογγίου".


1. Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τέτοια απάντηση, πάντως δεν θυμάμαι να απομακρύνθηκα από την Αθήνα στις αρχές Απριλίου 1979.
2. Δεν γνωρίζω τον συντάκτη του δημοσιεύματος. Υποψιάζομαι τον Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο Αχιλλέα Χατζόπουλο ο οποίος, στο βιβλίο του «Το χρονικό ενός ρεπόρτερ» αναφέρεται στο δήθεν σαμποτάζ του Έβρου.
3.  Δεν γνωρίζω εάν εξετάσθηκαν.
4.  Δεν γνωρίζω εάν επανήλθε.


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου