Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ιούλιος ή Ιούλης ή Γιούλης, Γ'

Άπό τς 19 - 21 Ιουλίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Λουκάρια, πανάρχαια γιορτή αγνώστου περιεχομένου.
Φουρινάλια
Από τις 20 - 30 Ιουλίου στη Ρώμη γιόρταζαν τις γιορτές Λουντί Βίκτορι Καίσαρις προς τιμήν του αυτοκράτορος Ιουλίου Καίσαρος, με αρματοδρομίες και θεατρικούς αγώνες - διαγωνισμούς.
Στις 7 Εκατομβαιώνος (περί τις 22 Ιουλίου) γιορτάζονταν τα Εκατόμβαια, με εκατόμβες, προς τιμήν του Εκατομβαίου Διός και του Εκατομβαίου Απόλλωνος.
Η 23η Ιουλίου ήταν για τους Ρωμαίους επίσημη αργία για τους λιμενεργάτες, όταν γιόρταζαν τα Νεπτουνάλια, προς τιμήν του θεού Νεπτούνους.
Την 25η Ιουλίου γιόρταζαν τα Φουρινάλια προς τιμήν της αυτόχθονης ιταλικής θεάς Φουρίνα (έφορος του Κάτω Κόσμου, προστάτιδα των κρηνών)
Στις 12 Εκατομβαιώνος (περί την 27η Ιουλίου) γιορτάζονταν τα Κρόνια, όπου προσέφεραν κοινές ευχαριστήριες θυσίες στον Κρόνο και τη Ρέα "για τη λήξη της συγκομιδής".
Κρόνια

22 Ιουλίου: Της αγίας Μαρκέλλας γιορτάζει όλη η Χίος και δη η Βολισσός. Η "Χιοπολίτις" οσία τιμάται ως προστάτης του νησιού με λαμπρά πανηγύρια.  Η Χία αγία έζησε περί το 1500, αλλά για πολλούς πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με την αγία Μαρκέλλα τη ρωμαία, την οποια πιθανόν να εισήγαγαν Ενετοί στη Χίο και να ίδρυσαν πρώτοι ναΐδριό της εκεί. Το μοναστήρι της, με την καταπληκτική αμμουδερή παραλία του, βρίσκεται 6 χλμ από την ορεινή Βολισσό. Λένε ότι η παραλία είναι γεμάτη σκορπιούς που εξαφανίζονται την ημέρα της γιορτής της. Παίρνοντας κανείς το μονοπάτι μετά την παραλία θα βρεθεί σε ένα σημείο που αναβλύζει ζεστό βαθυκόκκινο νερό, οι ντόπιοι δε λένε πως εδώ σκοτώθηκε η αγία.
Λέγεται ότι ο πατέρας της την ερωτεύτηκε, όταν δε αυτή το αντιλήφθηκε κατέφυγε στο βουνό. Αυτός την κυνήγησε, έβαλε φωτιά στα βάτα που κρυβόταν η κόρη και την χτύπησε με τόξο. Εκείνη πληγωμένη παρακάλεσε το θεό να την κρύψει, όταν άνοιξε ένας βράχος και την έκλεισε σφιχτά μέσα του μέχρι τη μέση, ώστε να μην μπορέσει ο πατέρας να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Μανιασμένο θεριό εκείνος την έφτασε, έκοψε τους μαστούς της και τους πέταξε στο βουνό, μετά έκοψε το κεφάλι της και το πέταξε στη θάλασσα. Φεύγοντας ανικανοποίητος, έπεσε κεραυνός και τον διαμέλισε.
Την ίδια ημέρα, της Μαρίας Μαγδαληνής τηρείται νηστεία με την κατάλυση κρασιού και λαδιού. Το ίδιο και την 25η, στην κοίμηση της Αγίας Άννης.
26 Ιουλίου: Η αγία Παρασκευή προετοιμάζει τους χριστιανούς για τους ουρανούς. Της τάζουν για τις παθήσεις των ματιών, είναι προστάτιδα των αναπήρων. Γενικά πιστεύεται πως η αγία Παρασκευή και ο άγιος Παντελεήμονας θεραπεύουν όλες τις αρρώστιες.Εξ ού και "κουτσοί, στραβοί, στην αγιά Παρασκευή ή στον άγιο Παντελεήμονα". Ιδιαίτερα αγαπητοί άγιοι στη Μακεδονία. Η "αγία του διπλού φωτός" γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή σε προάστιο της Ρώμης, από ευσεβείς χριστιανούς γονείς. Έλαβε σπουδαία μόρφωση που με τη διδασκαλία της "άνοιγε τα μάτια του κόσμου, έπαιρνε το (πνευματικό) σκοτάδι και έδινε το φως" εξ ου και προστάτιδα των ματιών. Συνελήφθη, κακοποιήθηκε και θανατώθηκε το 140. Ο λαός την λέει και φαρμακίστρια και φαρμακιστερή..
27 Ιουλίου: Τον άγιο Παντελεήμονα, που τον λένε και απλά Ελεήμονα, έχουν για ιαματικό άγιο, γιατί ήταν γιατρός που τους πάντες θεράπευε και ελεούσε άνευ αμοιβής. Πιστεύεται ότι ειδικεύεται στις θεραπείες των παραμορφωμένων σωμάτων και των τυφλών. "κουτσοί, στραβοί, όλοι στον άγιο Παντελεήμονα" λένε σε Λέσβο, Ήπειρο και αλλού. Στην Κεφαλονιά "όπου κουτσός κι όπου στραβός τσίρος και γόμπος και σπανός, στον άη Παντελεήμονα.
Γεννήθηκε στη Νικομήδεια. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό από νέος και κατόπιν σπούδασε ιατρός. Γι αυτό και ο λαός μας τον λέει απλά φαρμακολιά. Ως γιατρός ευεργετούσε, χωρίς να αμείβεται πλήθος ασθενών. Έκανε θαύματα και ελεούσε. Γι' αυτό και από Παντολέων, που ήταν το πραγματικό του όνομα, ο κόσμος τον φώναζε Παντελεήμονα. Μαρτύρησε το 305 επί βασιλείας Μαξιμιανού.
Το 1830 εμφανίστηκε ένας περίεργος άνθρωπος στο Άστρος Κυνουρίας, που διέδιδε ότι ήταν ο άγιος Παντελεήμονας. Φυσικό ήταν η φήμη του γεγονότος να εξαπλωθεί σύντομα και να συρρέουν πλήθη να τον δουν... Ο άγνωστος βέβαια δεν έκανε κανένα θαύμα οι πιστοί απογοητεύτηκαν αλλά δεν τον κυνήγησαν κιόλας...

Ιούλιος Α' μέρος: http://eismnimin.blogspot.com/2018/07/blog-post.html
Ιούλιος Β΄μέρος : http://eismnimin.blogspot.com/2018/07/blog-post_10.html


ΤΑΜΑΤΑ και ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - Γ. Λεκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου